2013-11-10

Sernik z musem czekoladowym


Boski..! Tak można określić ten sernik.. Aksamitnie delikatny, niesamowicie kremowy, ale jednoczenie nadzwyczaj puszysty. Po prostu nieziemski! :) Do tego orzechowo-czekoladowy spód, który smakuje jak ciasteczka z nutellą. Kolejną warstwą jest intensywnie kremowa masa z kwaśnej śmietany, która jednocześnie przełamuje słodycz. Całość dopełnia puszysty i bardzo delikatny mus z mlecznej czekolady. Całość stanowi idealne połączenie!! Sernik jest w sam raz słodki i niepowtarzalny w smaku. SZCZERZE POLECAM!!! :)

Składniki:
-1 kg twarogu tłustego ( w wiaderku lub 3-krotnie zmielony)
-3 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 cukier wanilinowy
-1 i 1/3 szklanki cukru
-5 jaje
-pół szklanki śmietany kremówki 30%

Spód:
-1 opakowanie ciasteczek z kawałkami czekolady i orzechami ok. 135g ( ja użyłam Pieguski Milka"
-2 łyżki miękkiego masła

Wierzch:
-ok. 300 g kwaśnej śmietany 18%
-1 łyżka cukru wanilinowego lu zwykłego

Ciasteczka zmielić. Dodać masło i krótko zmiksować. Wyłożyć je do tortownicy o śr. 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównać i docisnąć mocno łyżką. Wsadzić tortownicę do lodówki na czas przygotowywania masy.

Twaróg zmiksować z mąką ziemniaczaną. Dodać cukier wanilinowy i cukier, zmiksować. Po kolei dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem miksując do połączenia z masą. Wlać śmietankę i wymieszać. Masę wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120 st. i piec przez 1 godz. i 30 min.

Po tym czasie wyłożyć na wierzch śmietanę wymieszaną z cukrem i włożyć jeszcze do piekarnika na 15 min.

Sernik studzić w otwartym piekarniku. Gdy sernik będzie się studził, przygotować mus.

Mus:
-100 g mlecznej czekolady
-250 ml śmietan kremówki 30%
-3/4 łyżeczki żelatyny

3/4 szklanki kremówki ubić na sztywno. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, Gdy napęcznieje, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Resztę śmietanki podgrzać i gorącą wlać do roztopionej czekolady, wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać gorąca żelatynę i wymieszać. Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodawać do niej częściowo ubitą śmietankę.

Na ostudzony sernik wyłożyć mus czekoladowy i schłodzić przez minimum 1 noc. Sernik można udekorować wiórkami czekolady i kakao. Podawać schłodzony.

Smacznego!








Przepis lekko zmodyfikowany z kwestiasmaku.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz