2013-11-01

Muffinki "sówki"


Słodkie muffinki w formie sówek, które chyba każdy zna.. Małe szkraby będą zachwycone nie tylko w halloween! Wykorzystałam mój ulubiony przepis na muffinki Nigelli Lawson. Delikatnie czekoladowe ciasto z kawałami czekolady.. Są wilgotne i sprężyste, po prostu idealne! A najważniejsze jest to, że są tak proste i szybkie w wykonaniu, że na zrobienie masy przeznaczymy dosłownie 10 min. 
Zrobiłam dwie wersje, jedne z oreo z białym nadzieniem, a drugie z czekoladowym. Moim zdaniem oba wyglądają uroczo. Jednak wybór należy do Was ;)

Składniki na ciasto:
-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-1 szklanka mleka
-1/3 szklani + 2 łyżki oleju 
-1 jajko

Dodatki:
-100 g gorzkiej czekolady
-50 g mlecznej czekolady

Wszystkie suche składniki: mąka, cukier, kakao, proszek, soda wymieszać w misce. Dodać posiekane czekolady. W drugim naczyniu połączyć mokre składniki: mleko, olej, jajko. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać tylko do połączenia (mogą być grudki) *
Blaszkę na muffinki wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto, ok. 2 pełne łyżki do każdej papilotki. Piec ok. 15/20 min. w 190 st.

Ozdoba:
-100 g czekolady (ja użyłam pół na pół mleczną i gorzką czekoladę
-cukierki typu m&m's**
-ciasteczka typu oreo (z białym lub ciemnym nadzieniem)

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Markizy rozdzielić na pół: część z czekoladą i bez. Części bez czekolady przekroić na pół. Na każdy wierzch muffinki *** posmarować czekoladą i ułożyć powieki (połówki ciasteczka bez kremu) i oczy (ciasteczka z kremem). Źrenice i dzióbki zrobić z kolorowych pastylek, układając je w odpowiednich miejscach. 

*najlepiej mieszać ciasto łyżką, TYLKO do połączenia składników
** jeżeli wybierzecie markizy z ciemnym nadzieniem, to należy kupić takie cukierki, żeby były również w kolorze białym
*** jeżeli muffinki mocna urosną należy je wyrównać nożem

Smacznego!!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz