2014-04-01

Czekoladowe muffinki z solonymi orzeszkami ziemnymi


Klasyczne połączenie osolonych orzeszków ziemnych z czekoladą w formie najszybszych i najłatwiejszych muffinek!
Moje ulubione ciasto na babeczki, z przepisu Nigelli Lawson już się pojawiło na blogu... jednak dzisiaj w innej formie :) Solone orzeszki podkreślają smak czekolady i nadają charakteru wypiekom. Czekoladowa polewa dopełnia całość. Pięknie się prezentują na stole i z pewnością zdążycie je przyszykować w czasie, gdy goście będą już w drodze.. Błyskawiczne i smaczne - czego chcieć więcej! Polecam bardzo i zachęcam do upieczenia tych małych słodkości już dzisiaj! :D

Przepis:
-1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
-2 łyżki kakao
-1 opakowaniu cukru wanilinowego (lub domowego cukru waniliowego)
-1 szklanka mleka
-1/3 szklanki oleju
-1 jajko
-200 g czekolady, pół na pół gorzkiej i mlecznej
-3/4 szklanki orzeszków ziemnych solonych

Mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać w misce. Czekoladę i orzeszki posiekać (nie za drobno), dodać o suchych składników.
W drugiej misce połączyć mleko, olej i jako. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką. Nie mieszać zbyt długo, masa powinna mieć grudki.
Ciasto wyłożyć do blaszki wyłożonej papilotkami, do 3/4 wysokości papilotek. Piec w 190 st. ok. 15-18 min - do uzyskania tzw. "suchego patyczka".

Wierzch:
-100 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
-garstka orzeszków ziemnych

Czekoladę rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej (w misce ustawionej nad garnuszkiem z gotującą się wodą). Ostudzone babeczki moczyć w czekoladzie. Następnie udekorować orzeszkami wierzch muffinek.

Smacznego!











1 komentarz:

  1. Anonimowy6/4/14

    Hejj:) Próbowałam zrobic i wyszło świetnie :-) Serio masz strasznie fajne wypieki, jeśli masz czas, to możesz zajrzec na http://pinkdottedscissors.blogspot.com/ Kulinaria i nie tylko!

    OdpowiedzUsuń