2014-08-12

Sernik z jagodami i bezami



Sernik z jagodami... czy istnieje coś lepszego? ;) Połączenie, które zna każdy i niejeden się zachwyca (w tym ja!). Jagody są wręcz stworzone do delikatnego i rozpływającego się w ustach sernika z delikatną nutką wanilii. Aby podkreślić ich smak dusiłam je z cukrem i zagęściłam - taki domowy kisiel :) Dzięki temu, przy każdym kęsie rozpływała się ciemny sos jagodowy... MNIAM! Zdecydowanie jest to smak lata! Zachęcam do wypróbowania, również z mrożonymi jagodami (i nie tylko!) :)

Składniki:
-ok 500g jagód
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (ilość może się zmienić, należy obserwować kisiel - powinien być dość gęsty, ale nadal lekko płyny)
-2 łyżki zimnej wody
-cukier wg uznania

Jagody umieścić w garnku. Dodać cukier i około 3 łyżki wody (jeżeli owoce są mrożone, wodę należy pominąć), dusić pod przykrywką ok. 3-5 minut. Mąkę połączyć z wodą i wlać do gotujących się owoców, energicznie mieszać. Kisiel przestudzić.

Sernik:
-1 kg twarogu, zmielonego przynajmniej 3-krotnie 
- po 1 kopiastej łyżce mąki ziemniaczanej i pszennej
- 1 i 1/3 szklanki cukru ( w tym 1/3 szklanki domowego cukru z wanilią lub dodatkowo 1 opakowanie cukru waniliowego)
- 5 jajek
- 200 ml śmietanki 30%

Twaróg umieścić w misie miksera, dodać obydwie mąki i zmiksować. Następnie połączyć masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do twarogu dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem miksując do połączenia. Na koniec wlać śmietankę i wymieszać. 
Dno tortownicy o średnicy ok. 23-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do foremki wlać masę serową. Na wierzch wyłożyć łyżką masę owocową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec 15 mnut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 120 st piec 1 godz. i 30 min. Następnie przygotować wierzch.

Wierzch:
- 400g śmietany 12% lub 18 %
- 3 łyżki cukru

Śmietanę wymieszać z cukrem i wlać na sernik. Piec przez ok. 15 minut. Sernik studzić w uchylonym piekarniku ok 30 minut. Po tym czasie wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia i wstawić do lodówki na minimum 5 godzin (najlepiej na całą noc). 

Dekoracja:
-świeże jagody
-kilka sztuk bezów

Na wierzch sernika pokruszyć bezy, poukładać jagody. 

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz