Najlepszy sernik jaki kiedykolwiek upiekłam. Intensywnie kremowy, ale jednocześnie delikatny i puszysty... Po prostu doskonały! I jeszcze te piękne jesienny kolory.. Każdy się zachwyci tym wypiekiem! W sezonie jesiennym robię go prawie na każdą możliwa okazję :) Jest to mój tradycyjny jesienny wypiek. Ale oczywiście gości on na naszym stole nie tylko jesienią. W ciągu roku korzystam z zawekowanego w słoiczki purre dyniowego. Zawsze się udaje! Na dodatek jest on tak prosty, że przyszykowanie masy zajmuje dosłownie chwilkę ;) Serdecznie polecam i obiecuję sukces!
Spód:
-1 duże lub 2 małe jajka
-75 g masła lub margaryny
-75 g czekolady gorzkiej
-50 g cukru
-60 g mąki pszennej
Masa serowa:
-1 kg sera zmielonego 3-krotnie lub gotowego w wiaderku*
-1,5 szklanki odcedzonego purre z dyni*
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
-5 jajek
-1 cukier wanilinowy
-1/3 łyżeczki cynamonu
-1/2 szklanki śmietanki 30%
-3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch:
-200 g śmietany 18%
-3 łyżki cukru
*Ważne jest by twaróg miał zwartą konsystencję
*Ugotowaną na parze lub podpieczoną dynię należy zmiksować i wyłożyć na sitko na ok. 30 min. Po tym czasie powinien powstać bardzo gęsty mus z dyni. Po odcedzeniu odmierzamy daną ilość purre.
Masło rozpuścić w garnuszku. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać cukier, wymieszać. Kiedy masa ostygnie wbić jajka (lub jajo) i dokładnie połączyć z masą. Wsypać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wyłożyć na tortownicę o śr. 24/25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st. przez ok. 10 min.
Twaróg zmiksować z cukrem wanilinowym, mąką i cynamonem. Dodawać pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać mleko skondensowane słodzone i mus z dyni, zmiksować. Dolać śmietankę i połączyć dokładnie z masą. Masę wyłożyć na podpieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piec przez 15 min. Następnie zmniejszyć temp. do 120 st. i pic przez 1 godz. i 30 min.
Gdy sernik się upiecze (nie powinien "falować" gdy porusza się tortownicę) , na wierzch wyłożyć śmietanę wymieszaną z cukrem i rozsmarować na wierzchu. Piec jeszcze przez ok. 15 min. (aż śmietana się zetnie)
Studzić sernik w otwartym piekarniku. Gdy uzyska pokojową temp. wsadzić sernik (bez obręczy tortownicy) do lodówki na minimum jeną noc.
Smacznego!!
Przepis lekko zmodyfikowany z kwestiasmaku.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz