2013-10-16

Orkiszowe ciasteczka z kawałkami czekolady


Jedne z moich ulubionych ciasteczek! Dzięki mące orkiszowej mają lekko orzechowy smak, a czekolada dopełnia całość. Są pyszne, a co najważniejsze.. można zjeść ich troszkę więcej niż zwykle (przecież jest mąka orkiszowa, więc są zdrowe!!) ;) Idealne na drugie śniadanie lub małą przekąskę. Bardzo proste w wykonaniu i nie zabierają dużo czasu. Koniecznie do wypróbowania na jesienne dni!! :)

Składniki:
- 3 szklanki mąki orkiszowej razowej
-1 niecała szklanka cukru
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-225 g masła lub margaryny 
-2 jajka
-1 gorzka czekolada i 1 mleczna czekolad, pokrojone na małe kawałki

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i cukier oraz czekoladę wymieszać. Dodać pokrojone na kawałki masło i rozetrzeć palcami (do uzyskania konsystencji "mokrego piasku"). Dodać jajka i zagnieść ciasto do połączenia składników. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego - można zwilżyć dłonie wodą w celu ułatwienia formowania. Poukładać (w sporych odstępach) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią ciastka. Piec w 190 st. przez ok. 15/20  min. Studzić na kratce.
Smacznego!!

* przepis lekko zmodyfikowany z mojewypieki.com 




2 komentarze:

  1. Można zastąpić masło masłem klarownym gee? I pominąć dodanie czekolady?
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuje.. Pewnie już się nie przyda informacja, ale można masło zastąpić klarowanym masłem lub margaryną ;) Oczywiście można modyfikować dodatki, według uznania np. dodać rodzynki, orzechy, czy białą czekoladą albo pominąć. Jednak już nie będzie tak samo smakować.. Czekolada dopełnia całości :)

      Usuń