Bezowy biszkopt z chrupiącą skorupką, akasamitny i puszysty krem mascarpone z nutą wanilii, mus truskawkowy i świeże truskawki.... połączenie wprost idealne! Ciasto jest typowo letnim wypiekiem, w którym każda osoba się zakocha od pierwszego kęsa :) Pomimo, wydawałoby się, tak banalnego połączenia smków jest to wyjątkowy wypiek. No i najważniejsze prosty w wykonaniu!! Najlepiej samkuje dobrze schłodzony, więc można go wykonać wieczorem, aby poleżakował w lodówce przez noc... a rano już zostaje tylko rozkoszowanie się tym letnim smakiem :) Polecam i obiecuję, że się nie zawiedziecie!
Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z kwestiasmaku.pl.
Skłądniki na biszkopt:
-3 jajka
-1 szklanka cukru
-1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/3 szklanki mąki pszennej
-szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Wsypać szczyptę soli i ubijać, do uzyskania gęstej piany (nie ubijać za długo, aby nie uzyskać tzw. "suchej" piany). Do żółtek dodać 3 łyżki cukru, odsypując z całej szklanki. Resztę dodać do białek, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Żółtka ucirać z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Żółtka delikatnie wmieszać do białek używając drewnianej lub plastikowej szpatułki. Do jajecznej masy przesiać mąki w trzech partiach, za każdym razem ostrożnie mieszając. Dno foremki o śr. 21 cm wyłożyć papierem do piecznia i przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 180 st. przez ok. 30 min, do zrumienienia powierzchni biszkoptu i uzyskania suchego patyczka po wbiciu go w środek wypieku. Studzić w otwartym piekarniku. Gdy ciasto uzyska temp. pokojową, wyjąć z foremki.
Składniki na krem:
-350 g twarożku naturalnego
-250 g mascarpone
-200 ml śmietany kremówki
-3/4 szklanki cukru pudru
-ziarenka z laski wanilii lub 2/3 łyżki cukru wanilinowego
Masarpone dokłanie wymieszać z twarożkiem. W osobnym naczyniu ubić kremówkę, pod koniec dodać cukier i ziarenka wanilii (albo cukier wanilinowy). Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Masę schłodzić w lodówce przez ok. 30 min.
Składniki na mus truskawkowy:
-1 szklanka truskawek
-6 łyżek cukru ( ilość zalezy od smaku owoców)
-1 łyżka żelatyny
Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody. Truskawki zmiksować z cukrem na gładki mus. przelać do rondelka i podgrzać owocową masę. Żelatyne rozpuścić w 1/4 szkl. wody i dodać do truskawek. Ostudzić.
Dodatkowo:
- ok. 500-600 g truskawek przekrojonych na pół
-cukier puder do opruszenia
Biszkopt poziomo przekroić na dwie części. Spód biszkoptu przełożyć do zamkniętej tortownicy (w której piekło się ciasto). Wyłożyć na pierwszy blat tężący mus truskawkowy, poukładać połówki truskawek pionowo dookoła obręczy tortownicy, resztę wyłożyć na mus. Krem wyjąć z lodówki i rówomiernie rozłożyć na truskawkach. Drugą częścią biszkoptu przykryć masę. Wstawić do lodówki na minimum 2 godz., najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wierzch cukrem pudrem i zdjąć obręcz tortownicy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz