Delikatnie czekoladowe muffinki z nadzieniem z konfitury czereśniowej... Wprost rozpływają się w ustach! Muffinki są bardzo wilgotne, a jednocześnie lekkie. Idelanie współgrają z aromatyczną konfiturą z czereśni. Można jednak zastąpić ją świeżymi czereśniami, albo poprstu pominąć :) Ciasto nie zabiera dużo czasu, ani wysiłku. Najtrudniejszą czynnością jest przełożenie masy do foremek. Muffinki ozdobiłam rozpuszczoną czekoladą i świeżymi czereśniami, które nadały wypiekowi lekkości i klasycznego wyglądu :)
Przepis pochodzi ze strony kwestiasamku.pl, lekko zmodyfikowany.
Składniki: *
150 g posiekanej gorzkiej czekolady
150 g masła-300g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-3 łyżki kako
-1 szkl. cukru
-3 łyżeczki cukru wanilinowego
-2 jajka
-180 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
-konfitura z czereśni lub innych owoców (można pominąć)
-ok. 15 czereśni do ozoby
-50 g gorzkiej czekolady + 50 g mlecznej czekolady
*wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!
Masło roztopić i ostudzić. W misce roztrzepać jajka, dodać maślankę lub jaogurt i wymieszać. Do drugiego naczynia przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao. Dodać cukier, cukier wnilinowy, posiekaną czekoladę i wymieszać. Do suchej mieszanki dodać mokre składniki, rozpuszczone masło i krótko wymieszać, do połączenia. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Masę nałożyć do 1/3 wysokości foremki. Na wierzch każdej muffinki dodać 1 łyżeczkę konfitury (lub pominąć) i przykryć łyżką lub dwiema łyżkami ciasta, aby masa wypełniała 2/3 wysokości. Piec w temp. 190 st. przez ok. 20 min (lub do momentu gdy wetknięty patyczek w środek muffinki będzie suchy). Mleczną i gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Każdę muffinkę polać czekoladą. i układać czereśnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz