2013-08-10

Ptysie z budyniem i truskawkami


Moje ulubione! Delikatne ciasto parzone, waniliowy domowy budyń, aromatyczne truskawki.. Chyba nia ma osby, która ich nie lubi. Klasyczne smaki, wykwintne same w sobie. Ptysie wylgądają uroczo i są idealne na każdą okaje.. nie wyobrażam sobie bez nich lata. Oczywiście nie tylko z truskawkami! Maliny, borówki, porzeczki, jeżyny... jest duży wybór. A z każdymi owocami smakują wybornie! Polecam!
Przepis na ciasto i krem znalazłam na mojewypieki.com.

Składniki na ciasto parzone:
-1 szklanka wody
-125 g margaryny/masła
-1 szklanka mąki pszennej
-4 jajka
-szczypta soli

W rondelku zagotować wodę z margaryną lub masłem i solą. Kiedy tłuszcz się roztopi dodać mąkę, energicznie miszając drewnianą łyżką. Kiedy masa ztanie się "szklista" i będzie odchodzić od ścianek garnka oraz od łyżki, zdjąć z ognia. Odstawić masę do całkowitego (!) ostudzenia.
Do ostudzonej masy dodawać jajka, jedno po drugim, za każdym razem dokładnie wymieszać (lub zmisować). Ważne jest, aby przed dodaniem kolejnego jajka, masa była dobrze połączona i jednolita.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego (lub wykładać wyżką) i wyciskać masę na blachę wysmarowaną tłuszczem. Piec w 210 st. przez ok. 20-30 min, do zrumienienia.

Krem:
-3 szkl. mleka (najlepiej 3,2 % tłuszczu)
-2/3 szkl. cukru (można dodać więcej)
-1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-4 jajka
-125g masła
-4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
-5 łyżek mąki ziemniaczanej (z lekką górką)

Dwie szklanki mleka zagotować z cukrami i masłem. Jajka delikatnie ubić, dodać mąki i zmisować do uzyskania jednolitej masy (bez grudek). Dodać pozostałe mleko, wymieszać. Masę jajeczną wlać do gorącego mleka, energicznie miszając. Gotować ok 2 min. i od razu przelać do miski, wystudzić.

Dodatkowo:
-ok. 300/400 g truskawek, odszypułkowanych
-cukier puder, do opruszenia

Wystudzone ptysie przekroić wzdłuż. Krem budyniowy przełożyć do rękawa cukierniczego wyciskać na na spody ptysiów. Poukładać ćwiartki lub połówki truskawek. Przykryć drugą częścią ptysia i opruszyć cukrem pudrem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz